Rakentaminen ja urakoitsijat

« takaisin kotisivulle (homepage)

Mitä ottaa huomioon putkiremontin tullessa ajankohtaiseksi?

Julkaistu

Onko asuintalosi yli 30 vuotta vanha? Siinä tapauksessa putkiremontti eli linjasaneeraus voi olla pian ajankohtainen. Putket kuluvat ajan myötä - niiden keskimääräinen käyttöikä on kolmestakymmenestä viitenkymmeneen vuoteen. Putkien uusiminen tai korjaaminen voi toki tulla kyseeseen aiemminkin, esimerkiksi vuotojen takia.

Putkiremontin suunnittelu kannattaa aloittaa mahdollisimman aikaisin

Ennen remonttia putkien kunto kartoitetaan. Alan ammattilainen määrittelee putkien kunnon, niiden uusimistarpeen ja remontin kiireellisyyden. Putkien korjaaminen tai jopa vaihtaminen on laaja ja useamman viikon kestävä projekti, jonka aikana asukas ei välttämättä voi asua huoneistossaan. Tämän vuoksi hyvä etukäteissuunnittelu ja mahdollisimman ajantasainen viestintä ovat linjasaneerauksen toteuttamisessa avainasemassa. Taloyhtiöissä päätöksen remontista tekee hallitus, omakotitalossa omistaja itse. Saneerauksen suunnitteluun, projektinhallintaan ja toteutukseen palkataan alojensa ammattilaiset. Putkiremontti syntyy siis useamman asiantuntijan yhteistyönä. Näiden löytämiseen voi käyttää apuna esimerkiksi edellisten asiakkaiden suosituksia ja kilpailutusta.

Remontin yhteyteen voi suunnitella myös muita korjaustoimenpiteitä

Kosteiden tilojen ja putkien remonttia ei voi suunnitella kuka tahansa, vaan sekä suunnitelman että itse remontin tekemiseen vaaditaan asiantuntemusta. Näitä tehtäviä varten palkataan LVI-ammattilainen, kuten esimerkiksi Viikin Rakennus Oy. Ammattilainen osaa määritellä oikean korjausmenetelmän, aikataulun ja muut yksityiskohdat kohteen ominaisuuksien mukaan. Joissain tapauksissa putket voidaan korjata, mutta usein ne pitää vaihtaa kokonaan uusiin.

Putkiremontin yhteyteen voi miettiä myös muita korjaustarpeita, esimerkiksi lämmitykseen ja energiatehokkuuteen liittyen. Kylpyhuone saa remontin myötä usein myös uuden ilmeen, jonka suunnittelusta vastaa yleensä asunnon omistaja itse. Remontin suorittava ammattilainen osaa ottaa huomioon mahdollisen asbestipurun tarpeen. Asbestin purkamiseen tarvitaan sen myrkyllisyyden vuoksi asiaan erikoistunut urakoitsija. 

Mitä putkien korjaaminen maksaa?

Kustannukset riippuvat aina kohteesta - putkien kunnosta, siitä tarvitsevatko ne vain kunnostusta vai pitääkö ne kokonaan vaihtaa sekä muista mahdollisista saneerauskohteista, kuten lämmitys- ja sähköjärjestelmien uusimisesta. Remonttia varten saa usein otettua lainaa, joten koko summaa ei tarvitse maksaa kerralla. Putkien hyvä kunto nostaa asunnon arvoa ja energiatehokkuuteen panostaminen vähentää asumisen säännöllisiä kustannuksia. Toimiva kylpyhuone on myös tärkeä asuinmukavuuteen vaikuttava tekijä. Ajoissa tehty saneeraus saattaa ehkäistä ylimääräisistä korjauksista johtuvia kustannuksia. Koska putkiremontti on asunnon omistajalle välttämätön kustannus, kannattaa sen tarpeellisuus ottaa huomioon jo asuntoa hankkiessa. 


jaa