Rakentaminen ja urakoitsijat

« takaisin kotisivulle (homepage)

Suomalaisen unelma - oma laituri mökkirannassa

Julkaistu

Kesämökki veden äärellä on perinteinen suomalainen unelma, joka monen kohdalla on myös toteutunut. Oletko sinä yksi niistä onnekkaista? Siinä tapauksessa laiturin rakentaminen tai kunnostaminen saattaa tulla jossain vaiheessa ajankohtaiseksi. Lue artikkelistani mitä rakentaessa tulee ottaa huomioon, jotta laiturista tulee turvallinen ja kestävä.

Suomen olosuhteet asettavat haasteita mökin omistajalle

Kylmien talvien jäädyttämät ja jäiden sulamisen nostattamat vedet tuovat paineita laiturin materiaalivalintaan ja rakennustapaan. Myös maaperällä on suuri merkitys, varsinkin oikeanlaisen kiinnitysmenetelmän valinnassa. Ponttoonilaituri on mökkiläisten usein suosima vaihtoehto, joka käy syvempiinkin vesiin. Pylväiden avulla pystytettyä rakennelmaa varten vaaditaan matalaa vesistöä. Kivinen maaperä on rakentajan kannalta aivan eri asia kuin vaikkapa hiekkaranta. Tuulen suunta ja jäiden tulo rantaan keväällä kannattaa ottaa huomioon, sillä niiden aiheuttamat vaikeat olosuhteet vaativat myös kestävältä lopputulokselta enemmän. Suojaiselle paikalle käy kevyempikin vaihtoehto. Varsinkin myrskyisille paikoille taas voi olla hyvä valita vaihtoehto, jonka saa talveksi pois vedestä. Rakennusmenetelmästä riippuen laiturin pystytykseen tarvitaan erilaista välineistöä, joskus jopa kauhatraktoria. Pystytys on kuitenkin osaavissa käsissä mahdollista tehdä ihan muutamassa päivässä.

Materiaalien valinnassa tulee ottaa huomioon rakenteeseen kohdistuvat rasitukset, mutta myös ympäristö. Rakennelman olisi hyvä sulautua ympäristöönsä eikä siitä saa irrota myrkyllisiä aineita vesistöön. Esimerkiksi lämpökäsitelty puu ja ruostumaton teräs ovat pitkäkestoisia materiaaleja. Painekäsitelty puu sen sijaan on ongelmajätteeksi luokiteltua. Puun huoltamiseen tarkoitettujen aineiden tulisi niin ikään olla luonnolle myrkyttömiä. Materiaalin valinnassa kannattaa ottaa huomioon myös sen liukkaus ja mukavuus paljaan jalkapohjan alla.

Tee-se-itse-versio vai tilaustyö ammattilaiselta

Ennen minkäänlaisen rakennelman tekemistä mökkirantaan tulee selvittää tarvitaanko siihen erillinen lupa. Kun lupa on saatu, tulee paikka raivata esimerkiksi kasvillisuudesta. Laiturin voi rakentaa itse tai sen voi tilata valmiina pakettina esimerkiksi Saaristorakennus Ketonen Oy:ltä. Hinta vaihtelee tuhannesta eurosta aina reiluun viiteen tuhanteen. Valmiina tilatun etuna on se, että se on ammattilaisen toimesta mietitty kestäväksi ja toimivaksi. Itse tehty voi tulla edullisemmaksi ainakin ensi alkuun, mutta jos työn laatu ei ole tarpeeksi hyvää, saattaa se olla vain lyhytikäinen ratkaisu. Laitureiden rakentamiseen tarvittavia tarvikkeita on saatavilla muun muassa puutavarakaupoissa, rautakaupoissa sekä tuoteryhmään erikoistuneilta yrityksiltä.


jaa