Rakentaminen ja urakoitsijat

« takaisin kotisivulle (homepage)

Lasisella suihkuseinällä ja tunnelmavalaistuksella kylpylätunnelmaa kotiin

Julkaistu

Kylpyhuoneen uutta ilmettä suunniteltaessa on monta pohdittavaa asiaa, kuten kalusteiden sijoittelu ja ulkonäkö, kaakelit, suihku, kylpyamme, säilytystilat ja ehkäpä jopa saunan lauteet. Kaikki lähtee tietysti käyttäjän tarpeista ja tilan vaatimuksista. Tässä artikkelissa käyn läpi mahdollisia kylpyhuoneen ilmeeseen ja viihtyisyyteen vaikuttavia asioita.

Kylpyhuoneen valaistus ja laattojen valinta vaikuttavat olennaisesti ilmeeseen

Usein kylpyhuoneissa näkee kirkkaan valaistuksen, mutta hämärämmällä valaistuksella luot itse asiassa lempeämmän, jopa kylpylämäisen tunnelman. Toki esimerkiksi meikkaamiseen tai muuhun tarkkuutta vaativaan tehtävään tulee olla kunnon valo. Tämän vuoksi valaistus kannattaakin hoitaa yhden kirkkaan lampun sijaan erilaisilla kohdistetuilla valaistusratkaisuilla. Kylpyhuoneen seinien ja lattioiden laatoitus antaa huoneelle sen persoonallisen ilmeen. Voit joko valita neutraalia vaaleaa tai rohkaistua esimerkiksi Pohjois-Afrikan kuvioista. Koko huonetta ei toki tarvitse laatoittaa samalla vaihtoehdolla, vaan voit valita itseäsi miellyttävän yhdistelmän.

Älä unohda säilytystiloja

Pienessäkään kylpyhuoneessa ei tule unohtaa säilytystilojen tarvetta. Usein kylpyhuoneessa säilytetään ainakin kosmetiikkaa, WC-paperia, pyyhkeitä, vaippoja ja joskus myös siivousvälineitä. Suunnitteluvaiheessa on hyvä pohtia mitä kaikkea huoneessa on tarkoitus säilyttää ja minkälaisia tiloja säilytykseen tarvitaan. Tarvitaanko kaappeja vai laatikostoja, voiko niitä sijoitella katon rajaan vai tulisiko kaikkien tavaroiden olla aina helposti saatavilla. Halutaanko kiinteät kalusteet vai siirreltävät.

Suihku, kylpyamme vai molemmat?

Suihkun ja kylpyammeen valintaan vaikuttaa olennaisesti kylpyhuoneen koko. Suomalaisissa kodeissa suositaan usein suihkun ja saunan yhdistelmää, kun taas eteläisemmässä Euroopassa kylpyamme kuuluu vakiokalustoon. Suihkua mietittäessä tulee pohtia myös, miten vesi pysyy poissa muualta kylpyhuoneesta. Suihkukaappi toimii suurempaan tilaan ja siellä vesi pysyy varmasti, mutta kaappien puhdistus tai vaihtaminen uuteen saattaa joskus osoittautua vaivalloiseksi. Avoimessa tilassa ensiarvoisen tärkeää on, että lattian kaato viettää tarpeeksi viemärikaivoon päin, jolloin vesi ei pääse valtaamaan koko huonetta. Kaadon lisäksi kannattaa asentaa joko verhotanko suihkuverhoa varten tai kiinteä tai saranoilla liikuteltava suihkuseinä. Verho on ensi kädessä edullinen vaihtoehto, mutta sen voi joutua vaihtamaan melko usein. Lasinen suihkuseinä antaa ylellistä ilmettä suihkutilalle ja sen puhtaanapito on jokseenkin yksinkertaista. Lasinen suihkuseinä on myös kestävä vaihtoehto eikä sen homehtumisesta tarvitse kantaa huolta. Seinämä antaa läpinäkyvyydellään lisää tilan tuntua pieneenkin huoneeseen. Seiniä myy esimerkiksi Koillismaan Lasi.

WC-istuimen ja lavuaarin sisustuksellista merkitystä ei kannata unohtaa. Niidenkin tyylillä voi vaikuttaa niin käytettävyyteen kuin viihtyvyyteenkin. Saunan ilmettä voi myös muokata haluamansa mukaan. Siihen voi vaikuttaa muun muassa lauteiden, seinien ja katon materiaalilla ja värillä sekä kiukaan ulkonäöllä.


jaa