Rakentaminen ja urakoitsijat

« takaisin kotisivulle (homepage)

Polkupyörän liukulaakerit tarvitsevat rasvausta ja puutarhan työkalut puhdistusta - näin pidät huolen välineistäsi

Julkaistu

Lähes jokainen tarvitsee aina silloin tällöin jonkinlaisia työkaluja ja välineitä, jotka kaipaavat huoltoa. Olivatpa kyseessä sitten harrastusvälineet, remontoijan työkalut tai vaikkapa ammattilaisen rakentajan raskaampi kalusto, on välineiden kunnosta syytä pitää huolta. Säännöllisellä puhdistamisella, voitelulla ja öljyämisellä voidaan taata välineille mahdollisimman pitkä käyttöikä. Myös esimerkiksi polkupyörän, ajoneuvon tai lastenrattaiden säännöllinen huolto on paikallaan, jotta tavaroista saadaan kaikki potentiaali irti. Huollon voi tehdä toisinaan itse, toisinaan siihen taas tarvitaan asiantuntevaa ammattilaista, riippuen huollettavasta tavarasta.

Erilaisista voiteluaineista apua sekä raskaan, että kevyemmän kaluston huoltoon

Jotkut koneet tai niiden osat öljytään juoksevassa muodossa olevalla öljyllä, toisiin toimenpiteisiin vaaditaan rasvamaisempaa koostumusta, jotta voitelu menisi oikeaan paikkaan ja pysyisi siellä. Erilaisilla rasvoilla on eri ominaisuuksia, muun muassa lämmönsiedon suhteen, joten oikean rasvan valinta on tärkeää. Vain silloin huollosta saadaan kaikki teho irti. Voiteluaineita on saatavilla myös kiinteässä, jauhomaisessa muodossa. Nämä käyvät erinomaisesti raskaissa tehtävissä toimivien liukulaakereiden huoltoon. Näitä erityisiä osia käytetään kaikenlaisissa laitteissa ja koneissa autoista polkupyöriin. Osia myy esimerkiksi Keskipakovalu Oy. Kalsiumsaippuarasvat taas käyvät paremmin harvemmin huollettaviin, kevyemmissä tehtävissä toimiviin liukulaakereihin. Raskaan kaluston rasvaamiseen voidaan käyttää myös muun muassa litiumsaippuarasvoja, niin kutsuttuja punaisia rasvoja, natriumrasvoja, että monia muita voiteluaineita. Voitelu pitää koneen liikkeessä ja vähentää kuormitusta pidentäen näin koneen käyttöikää. Kalliiden laitteiden huoltoa ei kannata väheksyä, sillä hyvällä huolenpidolla koneet saattavat kestää vuosikymmeniä.

Puutarhan työkaluista pyörähuoltoon

Moni ei ehkä tule ajatelleeksi, että puutarhavälineitä olisi hyvä huoltaa. Pyörän huollosta sen sijaan muistutellaan esimerkiksi mediassa tai pyörähuoltoa tarjoavien firmojen mainoksissa aina kevään korvalla. Pyörähuollonkin voi käsistään näppärä tehdä itse. Puutarhavälineitä huolletaan esimerkiksi poistamalla niihin muodostunut ruoste teräsvillalla, öljyämällä tai voitelemalla puutarhasaksia ja muita välineitä ja teroittamalla sakset. Pyörää huollettaessa se pestään, ketjut öljytään, löysät ruuvit ja mutterit kiristellään ja kumit pumpataan täysiksi.

Välineiden huolto itse ei välttämättä ole hankalaa, vaan itse asiassa palkitsevaa. Sen lisäksi, että hankkimasi välineet toimivat säännöllisellä huollolla paremmin, ne myös kestävät kauemmin. Ja huomaat itse kuinka helppoa erilaisia välineitä onkaan huoltaa!


jaa