Rakentaminen ja urakoitsijat

« takaisin kotisivulle (homepage)

Kerrostalon saneeraus - hissiremontista ikkunoiden uusimiseen

Julkaistu

Suuressa kerrostalossa riittää remontoitavaa. Ikkunoiden, seinien, putkien, parvekkeiden ja jopa hissin uusiminen tulee melko väistämättä jossain vaiheessa eteen. Saneeraus saattaa tulla ajankohtaiseksi lakisääteisten muutosten myötä, mutta myös taloyhtiön toiveesta. Kunnossapidolla ja remontilla voidaan ylläpitää ja jopa parantaa kiinteistön arvoa ja asukkaiden viihtyvyyttä.

Rakennuksen arvo voi nousta perusparannuksella

Peruskorjauksella korjataan olemassa olevia vikoja. ja näin ollen ylläpidetään talon kuntoa ja sen arvoa. Parannuksella taas tarkoitetaan kiinteistön parantamista entistä ehompaan kuntoon, jolloin myös arvo mahdollisesti nousee. Taloyhtiön on tehtävä päätös siitä, mihin sillä on varaa ja mihin se haluaa panostaa. Tällä hetkellä Suomen kerrostalojen keskuudessa on suuri saneerauksen tarve, sillä iso osa näistä kiinteistöistä on rakennettu 1960-1980-luvuilla ja niiden alkuperäiset järjestelmät alkavat vedellä viimeisiään. Peruskorjauksia siis tehdään kiihtyvällä vauhdilla ympäri Suomen. Talojen ulkopintoja ja parvekkeita tulee uusia niiden materiaaleista riippuen 20-50 vuoden kuluttua talon rakentamisesta. Katon hyvä kunto on erittäin tärkeä seikka Suomen haastavassa ilmastossa, joten sen uusimisen tarve on hyvä pitää mielessä. Seinien, parvekkeiden ja kattojen remontointi onnistuu usein asukkaiden asuessa talossa. Myös ikkunaremontin aikana voi asunnossa usein asua. Ikkunoiden ja tiivisteiden hyvä kunto nostaa kiinteistön energiatehokkuutta ja alentaa asumisen kustannuksia.

Putki- ja hissiremontti tulee ajankohtaiseksi 30 vuotta vanhemmissa kiinteistöissä

Linjasaneeraus eli putkiremontti tulee useimmiten ajankohtaiseksi 30-50 vuotta vanhojen putkien kohdalla. Näin ollen useat ennen 1990-lukua rakennetut kiinteistöt ovat pian putkiremontin tarpeessa. Linjasaneerauksen aikana asunnoissa voi olla hankalaa tai mahdotonta asua, joten ne pitää suunnitella erityisen hyvissä ajoin. Tässä yhteydessä ei sovi unohtaa asbestin mahdollisuutta ja sen vaikutusta remontin kulkuun.

Hissin elinikä riippuu siitä milloin se on rakennettu. Vanhemmissa taloissa hissiremontti tulee ajankohtaiseksi 30-50 vuoden iässä, uudemmissa sitä suositellaan jo 20 vuoden jälkeen. Remontteja tarjoaa esimerkiksi Schindler Oy. Tilanteesta riippuen kyseeseen voi tulla hissin peruskorjaus tai kokonaan uuden rakentaminen. Toimiva ja turvallinen hissi on monelle kerrostalossa asuvalle erittäin tärkeä kriteeri, joten hissiremontin tekemisestä ei kannata tinkiä. Hissin ollessa huollossa pidemmän aikaa voi esimerkiksi liikuntaesteisten asukkaiden elo käydä hankalaksi. Säännöllinen huolto voi nopeuttaa hissiremonttia tai jopa viivästää sen tarvetta.


jaa