Rakentaminen ja urakoitsijat

« takaisin kotisivulle (homepage)

Maanrakennustyöt ovat olennainen osa talon rakentamista

Julkaistu

Uuden rakennuksen rakentaminen alkaa usein tontin muokkaamisesta. Maasta muokataan sellainen, että siihen voi tukevasti pystyttää rakennuksen. Maanrakennustyöt ovat siis olennainen osa talon rakentamista, mutta niihin ei aina kiinnitetä niiden ainsaitsemaa huomiota. Tässä artikkelissa kerron tarkemmin maanrakentamisesta erityisesti omakotitalorakentajan näkökulmasta.Toivottavasti opit artikkelista jotakin uutta ja mielenkiintoista.

Tontin maaperä analysoidaan pohjatutkimuksella

Ennen kuin jotakin voidaan lähteä muokkamaan, täytyy tietysti olla perillä siitä mikä nykyinen tilanne on. Tämä pätee myös maanrakennuksessa, joka alkaa huolellisella pohjatutkimuksella. Jotkin lähteet suosittelevat teettämään tutkimuksen jo ennen tontin hankkimista. Näin voit olla varma siitä, että tontti todella sopii projektillesi ja saatat samalla saada arvion maatöiden hinnasta. Jos mielessäsi ei ole kovin tarkkaa suunnitelmaa rakennuksesta, voit toki hankkia tontin silmämääräisen tutkimuksen perusteella.

Maa voi olla savea, hiekkaa, kiveä, kalliota tai jopa suota. Maanrakennuksen päämääränä on tehdä tästä maa-aineksesta tarpeeksi tukeva talon rakentamiselle. Maan tulee sekä kestää talon paino seuraavien vuosikymmenten ajan, että rakentamiseen tarvittavien koneiden ja laitteiden paino. Kalliota voidaan joutua räjäyttämään tai louhimaan talon rakentamisen tieltä. Maata tiivistetään ja täytetään. Joissakin tapauksissa myös paaluttaminen tulee tarpeen ja silloin maanrakennus onkin melkoinen urakka. 

Salaojat kuuluvat maan muokkaamiseen

Osa maanrakennusta on salaojien kaivaminen. Salaojilla tarkoitetaan ojia, joihin vesi tontilla ohjataan. Näiden tehtävänä on viedä vesi poispäin talon rakenteista ja ehkäistä sadeveden ja sulaneen lumen aiheuttamia kosteusvaurioita. Myös erilaiset eristämistyöt ja putkien ja johtojen asentaminen lasketaan usein maatöihin kuuluvaksi. Maanrakennustyöt eivät siis ole pelkkää maa-aineksen siirtelyä paikasta toiseen.

Palkkaa asiantunteva ammattilainen

Urakkaan kannattaa ehdottomasti palkata ammattilainen. Asiantuntija osaa arvioida mikä on tarpeen ja miten tehdä rakennustyöt mahdollisimman sujuvasti ja kustannustehokkaasti. Esimerkiksi louhittua materiaalia voi hyödyntää muiden kohtien täyttämiseen. Ammattilaiselta, jollainen on vaikkapa Petjoi Racing Oy, löytyy maatöihin sopivat laitteet, jottei kaivamaan tarvitse ryhtyä käsivoimin. Tarjouksia kannattaa kysellä useammalta maatöitä suorittavalta yritykseltä, jotta löydät hommaan itsellesi sopivan tekijän. Jotkin rakennusliikkeet tarjoavat myös kokonaisvaltaisia rakennuspalveluita, jolloin saat heiltä maanrakennuksen lisäksi myös koko muun rakennusprojektin toteuttamisen. Jos haluat itse osallistua maatöiden tekemiseen, ei sekään ole useimmille yrityksille ongelma.


jaa