Rakentaminen ja urakoitsijat

« takaisin kotisivulle (homepage)

Kumioinnit ehkäisevät metalliosien hapettumista

Julkaistu

Tervetuloa tämänkertaisen urakoitsijoista ja rakentamisesta kertovan blogini pariin. Tämänkertainen aiheeni on kumioinnit. Tällä tarkoitetaan menetelmää, jolla esimerkiksi erilaiset metalliosat suojataan kumia hyödyntämällä. Toivon antoisia lukuhetkiä ja uusia oivalluksia sinulle!

Suojaa metalliosat kumilla

Moni on kuullut metallin korroosiosta. Se aiheuttaa metallin ruostumista, joka taas johtaa rakenteen heikkenemiseen. On sanomattakin selvää, että korroosiota tulisi ehkäistä, sillä heikentynyt rakenne lyhentää sen käyttöikää ja aiheuttaa vaaraa. Korroosio tapahtuu metallin ollessa kosketuksissa erilaisten nesteiden ja ilman kanssa. Näitä nesteitä voivat olla muun muassa vesi ja erilaiset kemikaalit.

Kumioinnin avulla metalliosa voidaan peittää kumilla, jolloin se on tehokkaasti suojattu pilaantumista ja ruostumista vastaan. Kumi on vedenpitävä materiaali ja sen koostumuksesta riippuen se kestää hyvin myös erilaisia kemikaaleja, sekä lämpötilojen vaihtelua. Kumilla voidaan suojata muun muassa laivojen vedenalaisia osia tai teollisuudessa käytettäviä metallisia säiliöitä, joissa säilytetään erilaisia kemikaaleja. Nämä kemikaalit johtaisivat nopeasti metallin hapertumiseen, mutta kumioinnin ansiosta ne kestävät huomattavasti pidempään. Menetelmä paitsi pidentää metallisäiliön käyttöikää, myös parantaa sen turvallisuutta, sillä kumipäällysteen ansiosta metallista ei pääse liukenemaan hiukkasia säiliössä olevaan nesteeseen. Kumiointia voidaan hyödyntää myös erilaisten putkien suojaamisessa. Kumin avulla toisiinsa jatkuvasti kosketuksissa olevia kappaleita voidaan suojata hankaamisen aiheuttamalta kulumiselta. Tämä materiaali antaa esineelle myös pitävän pohjan, ja sitä käytetäänkin liukastumisen ehkäisemiseen.

Palkkaa tehtävään alan ammattilainen

Tätä menetelmää käytetään hyväksi siis monilla teollisuuden aloilla. Elintarvike-, laiva-, lääke-, kaivos- ja kemiateollisuus kaikki hyödyntävät tätä osia suojaavaa ja käyttöikää pidentävää menetelmää. Käytetäänpä sitä joskus uima-altaissa tai vedenpuhdistuslaitoksissakin. Kumioinnit suorittaa aina alan ammattilainen, kuten vaikkapa Suomen tekninen muuraus Oy, sillä homma ei ole aivan yksinkertainen. Ensinnäkin kumi on itse asiassa hyvin laaja käsite ja tällä materiaalilla on monen monta alalajia. Jokaisella kumilajilla taas on omat ominaisuutensa, joten vain alan asiantuntija tietää minkälainen seos kannattaa mihinkin kohteeseen valita. Myös itse kumioinnin tekemiseen vaaditaan tarkkuutta, ammattitaitoa sekä ammattitason välineet. Työnä tämä on kuitenkin usein melko nopeasti suoritettu ja kuten sanottu se pidentää esineen käyttöikää ja turvallisuutta, jolloin investointi ammattilaisen tekemään kumiointiin kannattaa. Kumilla päällystetty pinta ei kaipaa kovinkaan paljoa huoltoa.

Korroosiota ehkäisevän kumioinnin lisäksi tämän alan ammattilaiset osaavat usein auttaa myös paloturvallisuuden parantamisessa. Paloturvallisuutta voidaan parantaa muurausmenetelmällä. Mutta tulenkestävät muuraukset ovatkin jo sitten seuraavan kirjoituksen aihe.


jaa