Rakentaminen ja urakoitsijat

« takaisin kotisivulle (homepage)

Ilmanvaihtokanava täytyy pudistaa ja huoltaa säännöllisesti

Julkaistu

Ilmanvaihto on tärkeää jokaisessa rakennuksessa ja se voidaan toteuttaa usealla eri tavalla. Olennaista on, että ilmanvaihto takaa asukkaille tai rakennuksen käyttäjille hyvän ja terveellisen sisäilman sekä pitää rakennuksen kunnossa. Ilmanvaihtojärjestelmästä riippumatta täytyy ilmanvaihtokanava puhdistaa ja huoltaa säännöllisesti. Ilmanvaihtokanaviston tarkistus ja mahdollinen puhdistus suositellaan ammattilaisen tehtäväksi noin 5-10 vuoden välein. Ammattilainen myös tarkistaa ja säätää ilmanvaihdon; poisto- ja tuloilmavirrat täytyy olla säädetty sekä suunnitelmien että käyttötarpeiden mukaan, että ilmanvaihto toimisi optimaalisella tasolla.

Erilaisia ilmanvaihtomenetelmiä

Painovoimainen ilmanvaihto on perinteinen ja toimiva järjestelmä, jos se on toteutettu ja sitä käytetään oikein ja sitä huolletaan säännöllisesti. Järjestelmä perustuu sisä- ja ulkoilman lämpötilan erojen ja tuulen aiheuttamiin paine-eroihin. Olennaista painovoimaisessa ilmanvaihtojärjestelmässä on riittävästi ja oikein sijoitetut korvausilmaventtiilit. Heikkoutena tässä järjestelmässä ovat epätasainen ilmanvaihtuvuus, erityisesti kesähelteillä, korkea energiankulutus ja vedon tunne.

Koneellinen poistoilmanvaihto tarkoittaa, että ilmanvaihtoa on tehostettu koneellisesti, joka tapahtuu esimerkiksi huippuimurilla tai poistoilmaventtiilin päälle asennetulla puhaltimella. Puhallin voi olla joko jatkuvatoiminen, katkaisijalla toimiva tai siinä voi olla kosteusanturi, joka käynnistää sen, kun ilman kosteuspitoisuus ylittää tietyn tason. Ilmanvaihtuvuus on tasaisempi kuin painovoimaisessa ilmanvaihdossa ja ilma vaihtuu paremmin myös kesähelteillä. Koneellisessa poistoilmanvaihdossa on myös tärkeää, että tuloilmaventtiilejä on riittävästi. Poistoilman lämpöenergiaa ei saada koneellisessa poistoilmanvaihtojärjestelmässä kierrätettyä, ja sen vuoksi se ei ole myöskään kaikista energiatehokkain vaihtoehto, etenkin jos sisään tulevaa ilmaa ei ole myöskään lämmitetty.

Uusin tapa toteuttaa ilmanvaihto on koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihto. Nykyään lähes kaikki uudet asunnot ja omakotitalot ovat varustettu koneellisella tulo- ja poistoilmanvaihdolla, jossa ilma sekä puhalletaan sisään että poistetaan koneellisesti puhaltimella. Tämän järjestelmän etuna on se, että ilma voidaan lämmittää ennen sisään puhaltamista ja sen lämmittämiseen käytetään poistoilmasta kerättyä lämpöenergiaa, joka tekee menetelmästä energiatehokkaan. Tulo- ja poistoilma myös suodatetaan suodattimien avulla, mikä estää siite- ja katupölyn pääsyn sisään ja parantaa ilmanlaatua huomattavasti.

Ilmanvaihtojärjestelmän huolto

Vuosien mittaan ilmanvaihtojärjestelmään kertyy kaikenlaista likaa ja Ilmanvaihtokanava täytyykin pudistaa säännöllisesti, että se toimii hyvin. Ennaltaehkäisevä ja ajoissa tehty ilmanvaihtokanavan puhdistus ja huolto ovat tärkeitä; ne pitävät talon hyvässä kunnossa, parantavat sen elinkaarta ja vähentävät kustannuksia pitkällä tähtäimellä. Jos ilmanvaihtokanaviston puhdistus on ajankohtainen, kannattaa ottaa yhteyttä aisantuntevaan ammattilaiseen.


jaa