Rakentaminen ja urakoitsijat

« takaisin kotisivulle (homepage)

Katon korjaus kannattaa jättää ammattilaisen tehtäväksi

Julkaistu

Vaikka huoltaisikin kattoaan hyvin, joutuu jokaista kattoa joskus korjaamaan, koska ne haurastuvat vuosien mittaan joutuessaan alttiiksi sään vaihteluille, UV-säteilylle ja ilmansaasteille. Sitä, milloin kattoremontti on ajankohtainen, voi olla vaikea määritellä, mutta katon vesikate kannattaa uusia ennen kun se alkaa vuotamaan. Katon ikä ei aina pelkästään määritä remontin tarvetta, vaan myös katon kunto ja toimivuus. Katto kannattaa kuitenkin uusia ennen kuin nykyisen vesikaton takuu umpeutuu. Mikään materiaali ei kestä ikuisesti ja suomen sääolot aiheuttavat kaikille materiaaleille kovaa rasitusta. Kattomateriaali ja se, miten kattoa on huollettu, vaikuttaa myös sen käyttöikään. Suomessa yleisimmin käytetyt materiaalit ovat pelti, tiili ja huopa. Kattomateriaaleina käytetään myös terästä, kuparia, alumiinia ja turvetta. Remontin tarpeen ja laajuuden voi selvittää ammattilaisen tekemän kuntotarkastuksen avulla.

Merkkejä kattoremontin tarpeesta

Katon kunto kannattaa tarkistaa kahdesti vuodessa, esimerkiksi keväällä lumien sulaessa ja syksyllä ennen lumien tuloa. Talven aikana syntyneet mahdolliset vauriot pääsee silloin korjaamaan kesän aikana ja tarvittaessa jatkaa vielä syksyllä ennen uutta talvea. Katon maalipinta on katon uloin suojakerros ja sen kunto kannattaa tarkistaa ja poistaa katolta mahdolliset luonnonmateriaalit kuten havunneulaset, lehdet ja myös mahdollinen sammal. Luonnonmateriaalit voivat pitää katon kosteana ja aiheuttaa vaurioita maalipinnalle. Jos maalipinnassa on vaurioita, kannattaa se maalata uudelleen mahdollisimman pian katon kunnon suojaamiseksi.

Selkeä merkki katon korjaustarpeesta on kattovuodot, etenkin jos ne ovat toistuvia. Jos katossa on vuotoja, kannattaa tarkistaa, ovatko vesikatteen alla olevat rakenteet kastuneet, koska siinä tapauksessa pelkkä katon paikkaaminen ei enää riitä. Vaikka katto ei vuotaisi, mutta jos siinä on kosteusongelmia puutteellisen tuulettuvuuden vuoksi, on se myös merkki mahdollisesti laajemmastakin korjaustarpeesta. Jos katto on pinnalta vaurioitunut ja vaikea pitää puhtaana, alkaa se ajan myötä haurastumaan ja se kannattaa korjauttaa. Painaumat katossa ovat merkki ongelmista kantavissa rakenteissa ja tällaisessa tapauksessa kannattaa katto korjauttaa kiireellisesti. Jos katto hilseilee ja kupruilee tai alapohjaan muodostuu jäätä talvella, ovat ne myös merkkejä mahdollisista ongelmista, jotka kannattaa tutkituttaa ajoissa.

Katon korjaus hinta voi vaihdella suuresti

Remontin laajuudesta, vaikeustasosta, kattomateriaalista ja katon muodosta riippuen voi katon korjauksen hinta vaihdella suurestikin. Kannattaa selvittää sekä katon korjauksen tarve ja sen mahdollinen laajuus asiantuntevan ammattilaisen avulla. Katon korjauksen hinta-arvio tehdään yleensä yksilöllisesti kohteesta riippuen.  

Lisätietoa katon korjauksesta voit lukea esimerkiksi Lumo Rakennus Oy sivuilta.


jaa