Rakentaminen ja urakoitsijat

« takaisin kotisivulle (homepage)

Mökkirannan laituri sekä sen kunnossapito

Julkaistu

Tällä kertaa tahdon kirjoittaa laiturin rakentamisesta. Monelle haaveena saattaa olla oma mökkiranta järven ääressä omalla laiturilla. Laiturin ostaminen on helppoa, sillä on monia yrityksiä jotka sellaisia tarjoavat, esimerkiksi Saaristorakennus Ketonen Oy, mutta on tietysti otettava muutamia seikkoja huomioon ennen sellaisen ostamista. Laiturin voi vaihtoehtoisesti rakentaa itse, tai hommata urakoitsijan tekemään työn. Yleisin laituri mökkirannoilla on niin sanotusti kelluva laituri, tunnetaan myös nimellä muoviponttonilaituri. Tämä laiturimalli on usein myös suositeltu viranomaisten puolesta. Laiturimalleja on kuitenkin myös erilaisia, kuten esimerkiksi venelaituri tai vapaa-ajan laituri, joka toimii myös terassina. Yleisesti ottaen laiturin koko vaihtelee 10-15 neliömetriin, ja se onkin hyväksytty koko eikä sen rakentamiseen tarvita erillistä lupaa. Pääsääntöisesti laiturit rakennetaan puusta ja teräksestä.

Laiturin valintaan vaikuttavat tekijät

Kun laituria lähdetään valitsemaan, on hyvä aloittaa kysymällä itseltä mikä on laiturin käyttötarkoitus. Laituri voi olla tarkoitettu puhtaasti uimatarkoitukseen tai vaikkapa veneen sitomiseen. Yksi mahdollisuus on myös yhdistää nämä kaksi, jolloin laituri soveltuu molempiin. Uimalaiturissa tärkeää on, että laiturilta lähteminen ja takaisin tuleminen on turvallista sekä mahdollisesti myös esteetöntä, mikäli halutaan että esimerkiksi kaiken ikäiset pystyvät käyttämään laituria. Venelaiturin määrittää veneen koko, jolloin on myös tärkeää että laituri olisi tarpeeksi tukeva. Tässä on otettava huomioon myös veden syvyys sekä veden korkeuden vaihtelu.

Laiturin kunnossapito 

Laiturit ovat suhteellisen helppohoitoisia, eivätkä ne usein vaadi suurempia toimenpiteitä kunnossapidon suhteen. Laituri olisi kuitenkin hyvä öljytä noin parin vuoden välein, jotta se näyttää hyvältä ja kestäisi paremmin vesisateet ja muut sään vaihtelut. Paras aika laiturin öljyämiseen on keväällä, kun ei lämpötila putoa enää pakkasen puolelle. Ennen talvea pienet laiturit tulisi nostaa rannalle, jotta jäämassat eivät pääse vahingoittamaan niitä. Tämä koskee etenkin muoviponttonilaitureita, sillä koska ne ovat kelluvia laitureita, mukailevat ne enemmän jään liikettä jolloin vahinko saattaa tapahtua herkemmin. Myös pylväslaiturit tulisi nostaa talveksi ylös. Laiturin nostoon ja laskuun sekä yleiseen huoltoon on olemassa ammattilaisia, jotka tarjoavat kyseisiä palveluita. Tällä tavalla laiturit pysyvät hyvässä kunnossa, ja on seuraava mökkikausi mahdollista aloittaa hyvillä mielin. 


jaa