Rakentaminen ja urakoitsijat

« takaisin kotisivulle (homepage)

Sisustusarkkitehtuuri sisältää tilan, valaistuksen, kaluste- ja rakennesuunnittelua

Julkaistu

Asuntoa ensimmäistä kertaa tai uudelleen sisustaessa saattaa mietityttää, että kumpi kannattaa tehtävään palkata, sisustusarkkitehti vai sisustussuunnittelija. Mitä eroja näiden kahden sisustusalan ammattilaisen työssä sitten on, on aiheena tämänkertaisessa kirjoituksessa. Mukavaa, kun olet löytänyt blogin pariin ja toivottavasti löydät täältä hyödyllistä tietoa aiheesta.

Sisustussuunnittelija löytää kotiin toimivat sisustusratkaisut

Sekä sisustusarkkitehdin että sisustussuunnittelijan työnkuvassa on samanlaisia tehtäviä, mutta eroja löytyy sekä ammattitaidossa että koulutuksessa. Sisustussuunnittelija suunnittelee asuin- ja julkisten tilojen sisustuksia. Usein työkohteina on laaja kirjoa erilaisia tiloja, kuten koteja ja vapaa-ajanasuntoja, mutta myös kaupallisia tiloja, kuten myymälöitä kahviloita, toimistoja ja ravintoloita. Sisustussuunnittelija auttaa kodin pintamateriaalien valinnassa seiniin ja kattoon sekä kalusteiden valinnassa ja valaistussuunnittelussa. Taitavan suunnittelijan avulla löydät kotiisi toimivat materiaalit ja sisustusratkaisut ja hän auttaa myös budjetin laatimisessa ja siinä pysymisessä. Usein sisustussuunnittelijat erikoistuvat tiettyihin kohteisiin, kuten esimerkiksi ravintoloiden, toimistojen tai yksityiskotien suunnitteluun.

Sisustusarkkitehtuurin ammattilainen on taiteen maisteri

Sisustussuunnittelijan ja sisustusarkkitehdin työ on samankaltaista, mutta sisustusarkkitehti on ammattinimike, jota voi käyttää vain, jos on suorittanut 3 – 5 -vuotisen koulutuksen ammattikorkeakoulussa tai yliopistossa. Sisustusarkkitehdin tehtävänkuvaan kuuluu viihtyisien ja toimivien tilojen luominen asiakkaiden toiveiden perusteella. Tilaratkaisujen tekeminen budjetin mukaisesti ja työskenteleminen urakoitsijoiden, arkkitehtien, rakenne- ja sähkösuunnittelijoiden sekä materiaalintoimittajien kanssa yhteistyössä ovat muun muassa olennainen osa sisustusarkkitehdin työnkuvaa. Sisustusarkkitehtuuri on siis myös paljon rakennuslainsäädäntöä ja rakennusmääräysten riittävä hallintaa ja teknistä osaamista. Myös sisustussuunnittelija saattaa nämä taidot hallita, mutta osaamisessa saattaa olla enemmän yksilöllisiä eroja.

Valitsenko projektiin sisustussuunnittelijan vai sisustusarkkitehdin

Suurin ero sisustusarkkitehdin ja sisustussuunnittelijan välillä on koulutuksessa ja sitä kautta käytettävässä ammattinimikkeessä ja siinä, että sisustusarkkitehdin koulutus sisältää myös rakennuslainsäädännön, rakennustekniikan ja määräysten opiskelua. Kumpi omaan projektiin kannattaa palkata, riippuu projektin laajuudesta ja siitä, mitä halutaan tehdä. Jos projektissa tehdään laajoja muutostöitä jotka vaativat paljon teknistä ja rakenteellista osaamista, saattaa sisustusarkkitehdin osaaminen sopia siihen paremmin, mutta esimerkiksi pieneen pintaremonttiin ja visuaaliseen suunnitteluun riittää hyvin sisustussuunnittelijan osaaminen. Suunnittelijaa valitessa kannattaa aina tutustua suunnittelijoiden aikaisempiin töihin, joista saa hyvän kuvan sekä osaamisesta että tyylistä. Jos etsit sisustusarkkitehtuurin ammattilainen voi olla avuksesi suuremmissa projekteissa, kuten Jkmm Arkkitehdit Oy.


jaa