Rakentaminen ja urakoitsijat

« takaisin kotisivulle (homepage)

Timanttiporaus ratkaisuksi betonin työstämiseen

Julkaistu

Kuivunut betoni on valtavan kova materiaali. Sen tietää jokainen, joka on koettanut iskeä siihen naulan tai ruuvata ruuvin. Kotioloissakaan tämä ei onnistu ilman, että ensin poraa haluamaansa paikkaan ohuemman reiän erityisporalla ja sitten työstää siihen naulan tai ruuvin. Porakoneen on oltava niin sanottu poravasara tai vähintään iskuporakone ja terän on oltava suunniteltu kiviporaukseen eli siinä on pienen pieni timantti leikkaamassa porattavaa pintaa. Miten tämä kaikki tapahtuu rakennusteollisuudessa, jossa porattavat aukot ovat paljon suurempia ja betonimassat paljon paksumpia? Ratkaisuna tässäkin on timanttiporaus.

Rakennusteollisuus on timantinkovaa

Lähestulkoon kaikkiin isoihin rakennuksiin tehdään edelleenkin betonirunko. Se on luja ja pitkäikäinen ratkaisu. Vahvimmat betoniseokset ovat kuivuttuaan lähes yhtä kovia kuin kovimmat luonnonkivet. Betonissa on yhtenä ainesosana sementtiä, jonka tuotannossa kalkkikivi poltetaan, mikä vaatii paljon energiaa. Tästä syystä sementille on koetettu hakea muita, vähemmän ympäristöä kuormittavia vaihtoehtoja. Se on kuitenkin osoittautunut haasteelliseksi. Materiaalin lujuuden optimointi kestävän kehityksen kriteerien kanssa vaatii vielä paljon tutkimustyötä. Ja niinpä näyttää siltä, että betoni sellaisena kuin se tänä päivänä on käytössämme, pysyy vielä vuosikymmeniä lujana rakennusmateriaalina.

Betonista ei rakenneta vain taloja, vaan se on myös merkittävä tien- ja sillanrakennusmateriaali. Moottoriteiden ja siltojen perustukset ovat lähes poikkeuksetta betonia. Kun teitä ja siltoja korjataan, ovat timanttiporaus ja timanttisahaus isossa ja merkittävässä roolissa.

Timanttileikkaukset nopeasti

Moderni tekninen välineistö betonin ja kiven leikkaukseen ja läpivienteihin, ja näitä välineitä käyttävät ammattilaiset, ovat saatavilla melkeinpä jokaisen rakennushankkeeseen nopeallakin aikataululla. Olipa sitten kyse betonin, lujitetun betonin tai teräsbetonin leikkaamisesta tai marmorin ja jopa luonnonkiven poraamisesta, kaikkiin näihin töihin sopii timanttiporaus tai timanttisahaus. Läpivientejä ja leikkauksia on monenlaisia, ja kaikkiin niihin löytyy ammattilaisilta sopiva työkalu.

Isoissa saneeraushankkeissa joudutaan usein ovi- tai ikkuna-aukkoja muokkaamaan sekä tekemään uusia läpivientejä ilmastointikanavaan. Näissä kaikissa työvälineenä ovat erilaiset kivisahat ja -porat. Koska kiveä ja betonia työstettäessä syntyy paljon kitkaa ja kuumuutta sekä myös pölyä, on näihin ratkaisuna vesi. Se pienentää kitkaa ja imee pölynkin itseensä.

Timanttileikkaukset ovat tehokkaita, nopeita ja siistejä. Ja yksi niiden iso etu on tarkkuus, sillä timantti leikkaa millintarkasti juuri siitä kohdin mistä pitääkin.


jaa